Rekordhöjning av fjärrvärmepriset - vad kan bostadsrättsföreningen göra?
Många bostadsrättsföreningar har redan aviserats om kraftiga höjningar på fjärrvärmepriset för 2024. En redan pressad situation kommer att förvärras ytterligare när höjningarna träder i kraft.
Efter bland annat ökade räntekostnader och höga elpriser det senaste året aviserar nu fjärrvärmebolagen sina priser för 2024. På många håll är det en kraftig höjning som slår hårt mot de redan pressade bostadsrättsföreningarna.
För de bostadsrättsföreningar som köper fjärrvärme kan det kännas hopplöst att läsa om prisökningar flera år i rad. Man har den leverantör man har och alternativen är inte många. För de föreningar som ännu inte känt av och hanterat kostnadsökningar på grund av lån som löper ut kan det bli extra tufft. Nu gäller det även att se över sina värmekostnader.
Aviserade höjningar
|
|
---|---|
Stockholm Exergi
|
12%
|
Göteborg Energi
|
8,7%
|
Vattenfall Värme
|
17%
|
Jönköping Energi
|
15%
|
Jämtkraft
|
9%
|
Vad kan styrelsen göra?
Optimera anläggningen
Även om det kan kännas svårt att påverka priset per kWh för fjärrvärmen finns det optimeringar inom den egna anläggningen man kan fundera på. Det är också bra att informera medlemmarna om värmesparande åtgärder och uppmana till att bidra till föreningens välmående.
När var senaste gången ni funderade på era undercentraler? Se över underhållsplanen och avgör om det är dags att underhålla eller byta ut anläggningen. Nyare undercentraler med modern styrning, tillsammans med rumsgivare, ger en minskad energiförbrukning och jämnare flöde. Förutom lägre kostnader ger det också en ökad inomhuskomfort.
Titta även på värmekurvan och optimera den vid behov, onödigt höga inomhustemperaturer vintertid ger onödigt höga kostnader. Läs gärna Folkhälsomyndighetens vägledning om inomhustemperatur.
Om bostadsrättsföreningen inte har ett driftavtal för VVS kan det vara läge att teckna ett. Avtalet säkerställer att mätvärden kontrolleras regelbundet och anläggningen hålls i gott skick.
Förstå prismodellen
Fjärrvärmebolagen i Sverige tillämpar olika prismodeller. Ett led i att få ned kostnaden för fjärrvärme är att förstå prismodellen som tillämpas av det bolag man köper fjärrvärmen. Vanligaste komponenterna i prismodellerna är energi och effektivitet men flera fjärrvärmebolag har idag även en komponent i sin prismodell som baseras på returtemperaturen.
Genom att förstå prismodellen och fjärrvärmefakturorna kan styrelsen rikta insatserna på rätt åtgärder. Ta en dialog med ert fjärrvärmebolag eller energieffektiviseringskonsulter om det är svårbegripligt.
Informera medlemmarna om energibesparande åtgärder
Bostadsrättsföreningens ekonomi är medlemmarnas ekonomi – lägg därför särskild vikt vid kommunikationen med medlemmarna.
En bidragande faktor till högre energikostnader än nödvändigt är öppna fönster. Många vädrar sina lägenheter varje dag och för länge, det släpper in kall luft vintertid som kyler ner rummet och tvingar värmesystemet att arbeta hårdare för att hålla inomhustemperaturen. Informera gärna era medlemmar om att öppna fönster kostar pengar, att alla har rätt att vädra men att det bör göras effektivt.
Det bästa sättet att snabbt byta ut luften i en lägenhet är att vädra med korsdrag. Det innebär att fönster mot olika väderstreck öppnas samtidigt under kort tid vilket skapar en korridor för luften att strömma igenom. Alternativt har man vidöppna fönster i några minuter för att snabbt byta luften istället för öppna fönster på glänt i längre stunder som kyler ned bostaden.